Kişilerin yaptıkları yaratıcı çalışmalar manevi veya maddi değerler taşır. Özellikle teknolojiyle birlikte hayatımıza giren internet, bu konuda gerçekleştirilen davaların artışına, ihlallerin sayısının yükselmesine neden olmuştur. Örnek vermek gerekirse; çıkarılan bir kitabın yasal olmayan basımlarının yapılması, çıkarılan bir albümün kopyalarının çıkarılarak satılması oldukça karşılaşılan fikir hırsızlığı alanları arasında yer alıyor. Sadece bireysel değil, kurumsal olarak oluşturulan tasarım veya markaların başka yerlerde kopyalanması, karşılaşılan durumlar arasındadır.
Bu kapsamda fikri mülkiyet hukukunu iki ana ayrı bölüme ayırabiliriz. Bu alanlar fikir ve sanat eserleri ve sınai mülkiyet hakları olarak adlandırılır. Sınai mülkiyet hakları genellikle gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerde yer alan, önemli firmalarının haklarını korumak olarak değerlendirmek mümkündür. Ancak yapılacak ciddi çalışmalar teknolojik transferlerin gelişimi, gelişmekte olan ülkelerdeki sınai mülkiyet haklarının korunması anlamına da gelebilir.
Fikri Mülkiyet Hakkı Nedir?
Fikri mülkiyet hakkı, gerçek veya tüzel kişilerin ortaya çıkarmış oldukları yaratıcı çalışmalar olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmalar, sahibi olunanlar tarafından sonrada çoğaltılıp, değerlendirilebilirken, başkaları tarafından değerlendirilmesi, fikri mülkiyet hakkına gasp olarak nitelendirilebilir. Fikri mülkiyet hakkı, fikir ve sanat eserleri hakkı veya telif hakları olarak da anılabilmektedir. Söz konusu telif hakkı, yaratıcı bir çalışmanın maddi ve manevi değerinin hak sahibinde olduğunu ve ancak hak sahibi tarafından değer biçileceğini ispatlar.
Telif hakkı, yani bir diğer ismi fikri mülkiyet hakkı, yaratıcı eser ortaya çıkartıldıktan sonra hemen meydana gelir. Korunması adına herhangi bir tescil işleminin yapılmasına, haklarının alınmasına ihtiyaç yoktur. Yaratıcı eserin kamuya sunumuyla birlikte, telif haklarından kendiliğinden doğmuş olacaktır. Kanunlara göre, bir eserin sahibi onu ortaya çıkaran kişidir. Bunun yanında ortaya çıkarılan yaratıcı bir eserin, birden daha çok hak sahibi olabilmektedir. Güzel sanatlar alanındaki eserlerin, sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden 70 yıl sonraki süreçte de korunduğunu söyleyebiliriz.
Sınai Mülkiyet Hakkı Nedir?
Sınai mülkiyet hakkı, tasarım, patent, marka, coğrafi işaretler ve benzeri buluşların uygulayıcılar adına kayıt edilmesini sağlar. Böylece ortaya çıkarılan yaratıcılığın belli bir süreyle, uygulayıcıları tarafından kullanılmasını sağlar. Sınai mülkiyet haklarının korunabilmesi için ilgili olan markaların, tasarımların, patentlerin tescilinin yapılması gereklidir.
Fikir Mülkiyet Hakları Neden Vardır?
Fikir, ortaya çıkarılan yaratıcı oluşum olarak değerlendirilebilir. Ortaya çıkarılan oluşumun maddi bir değeri olmaması halinde manevi bir değeri olabilir. Bunun yanında hem maddi hem manevi değeri olabilir. Ancak ortaya çıkarılan yaratıcı oluşumun, kanunlara göre korunma hakları vardır. Bu korunma hakları oluşum ortaya çıktıktan, kamuya sunulduktan sonra kendiliğinden ortaya çıkar. Yaratıcı oluşumun korunması için bir yere başvurulmasına gerek yoktur.
Fikri Mülkiyet Hukukunun Görevi
Fikri mülkiyet hukuku, ortaya çıkarılan yaratıcı çalışmanın, ortaya çıkaranları dışında kullanılmasını engellemek için çalışma sergileyen hukuk alanıdır. Fikri mülkiyet hukukuna göre ortaya çıkarılan yaratıcı bir çalışmanın eser sahibi dışında kullanılması, hak ihlali olarak değerlendirilir. Bu durumda, hak ihlali yapan kişiler kanunlara göre suçlu durumdadırlar.
Fikri Mülkiyet Hukuku Alanında Büromuzun Çalışmaları
Fikri Mülkiyet Hukuku, sınai ve telif haklarını kapsayan hukuk alanıdır. Bu hukuk dalının ana kapsama alanı, sanat eserleri ve fikirler üzerinde hakların korunması üzerinedir. Fikri Mülkiyet Hukukunda karşımıza çıkan ilk varyasyon, telif haklarının korunmasıdır. Fikri mülkiyet hukukunun; musiki eserler, edebi eserler, görsel eserler, internet ortamında bulunan eserler gibi alanda hakları koruduğunu söyleyebiliriz.
Fikri Mülkiyet Hukukunun Kapsadığı Alanlar Nelerdir?
Tasarım, marka ve patent haklarının yanı sıra; başka tüm alanlarda yapılan özgün çalışmalar, keşifler, ayırt edici logolar, hukukun kapsamasına girer. Fikri mülkiyet hukukunun kapsadığı alanlar;
- Fayda sağlayan modeller
- Patentler
- Telif hakları
- Coğrafi işaretler ve markalar
- Yeni bulunan bitki türleri, çeşitleri
- Gen teknolojisi
- Biyoteknoloji
- Ticari sırlar ve veri tabanları
- Bilgisayar programları, olarak sıralanabilir.
Fikri Mülkiyet Hukuku Hakkında
Profesyonel hukuk büromuz, yabancı veya yerli müvekkillerimize, yukarıda saydığımız alanlarla beraber pek çok farklı fikri mülkiyet hukuku alanında hizmet sunuyoruz. Hakların tescil işlemlerinde, Türk Patent ve Marka Kurulunda gerçekleştirilecek olan tüm idari işlemlerde müvekkillerimize hizmetler veriyoruz. Bunların yanı sıra mahkemelerde fikri mülkiyetler üzerinde yaşanan uyuşmazlıklarda müvekkillerimize tam destek sağlıyoruz. Taklitle mücadelede uzman olan kadromuzla, müvekkillerimize Türkiye’nin her alanında markaların taklitlerden korunması alanında etkin ve profesyonel çalışmalar yapıyoruz.
Tasarım Hukuku
Hukuk büromuz, müvekkillerimizin ortaya çıkardıkları tasarımların hem ulusal hem de uluslararası alandaki tüm haklarının dosyalanması hususunda çalışmalar yürütmekteyiz. Tasarım haklarına yapılacak olan tecavüz davaları ve davaların takibi, büromuzun uzmanlıkları arasında yer alıyor.
Marka Hukuku
Büromuz marka oluşturulması, yenilenmesi, tescillenmesi, yapılan başvurulara itirazların gerçekleştirilmesi ve müvekkillerimiz tarafından oluşturulan markalara, üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilen itirazlara cevap hazırlama işlemlerini yapılması, alanında çalışmalar yürütüyoruz. Diğer yandan uluslararası alanda yapılacak olan marka başvurularının tescil edilmesi ve bu alanda yürüteceğimiz tüm faaliyetler profesyonel çalışmalar arasında yer alıyor.
Taklitle Mücadele
Taklitle mücadele hukuk büromuz tarafından verilen hizmetlerin başında yer alıyor. Marka koruma stratejilerinin oluşturulma işlemleri, taklitçilik konusunda gerekli tüm araştırmaların yapılması ve taklit durumlarında tüm hukuk materyallerinin kullanılması konusunda oldukça profesyonel bir kadroya sahibiz. Dünya genelinde önde gelen markaların Türkiye sınırları içerisinde taklitle mücadele faaliyetlerini yürüten büromuz, sizlere bu alanda etkili hizmetler sunuyor. Aramaların yapılarak el konulma işlemlerinin gerçekleştirilmesi aşamasında, polis baskınlarının gerçekleştirilmesinde, açılacak olan ceza davalarını yürütülme süreçlerinde müvekkillerimize destek sağlıyoruz.
Patent Hukuku
Müvekkillerimizin yaptıkları keşifler, buluşlar, özgün tüm geliştirmeler konusunda, patent alma işlemlerini gerek ulusal gerek uluslararası alanda hizmet faaliyetlerini yürütüyoruz. EP ve PCT patent başvurularının Türk Patent Kurumu huzurunda yapılması, hizmet alanlarımız arasında yer alıyor. Yine uzman çevirmenlerimizle verdiğimiz uluslararası hizmetlerde, müvekkillerimizin tüm haklarını korumakla ve bu hakları Türk Patent Kurumuna iletmekle yükümlüyüz. Bunun yanında patent hakları konusunda ulusal ve uluslararası alanda müvekkillerimizin haklarını korumak adına, mahkemelerde görülen davaların takip işlemlerini yapıyoruz.
Haksız Rekabet
Hukuk büromuz tescilli olan hakların korunmasının yanında tescilsiz isimlerin haklarının korunması alanında da etkin faaliyetler yürütüyor. Bu alanda tescili olmayan patentler, markalar ve tasarımlar konusunda, unvanları korumak amacıyla tüm davaları ele alabiliyoruz.
Fikri Mülkiyet Hukuku Neden Önemlidir?
Fikri mülkiyet hakkı, yaratıcılık göstererek bir fikir ortaya çıkaran kimseye çeşitli bazı haklar tanıyan hukuk alanıdır. Bu haklar ister kurumsal olsun ister bireysel olsun, somut ifade kazanmış bir değer olarak kabul görmektedir. Eser sahiplerinin ürünü kullanma, geri dönüştürme hakkı bulunurken, bu yaratıcı ürünün kopyalanması, fikri mülkiyet hakkının ihlal edilmesi anlamına gelir. Ortaya çıkarılan yaratıcı çalışmanın hak sahipleri tarafından şikayeti durumunda, hırsızlığı yapan kişiler kanun tarafından cezalandırılacaktır.
Büromuzun Hizmetleri
Müvekkillerimiz, fikri mülkiyet hukuku konusunda bizlere başvurduktan sonra profesyonel çalışmalarımızla, eseri korumakla mükellefiz. Yukarıda belirttiğimiz çalışmalarımız, fikir mülkiyeti hukukunda yaptığımız sabit çalışmalardır. Müvekkillerimiz bu konuda bizlerden her türlü desteği, büromuza ulaşarak alabilirler. Yaratıcı eserin korunması, sonradan korunma altına alınması ve bu hususta yapılan davalarda eser sahibinin korunması çalışma sahalarımız arasında yer alıyor.
Avukat Musa Abbas Kuru
Av. Musa Abbas Kuru, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Yıldız-Kuru Hukuk Bürosu’nun kurucu ortağıdır.
Profili Görüntüle